A meleg hónapokban nemcsak alakunk válik láthatóbbá, de borünk állapota, egészsége, szépsége sem marad rejtve. És bár az idei nyár erős UV-sugárzása nem kedvez a napimádóknak, teljesen nem kell elrejtoznünk a vágyott napsugarak elol. Tudatos táplálkozással és némi külso ápolással az egészséges és egyszersmind barna bor nem marad pusztán álom.
A legújabb kutatási eredmények szerint bőrünk az UV-sugárzás csak egy bizonyos mennyiségét képes károsodás nélkül elviselni, hiszen a testünket érő UV-fény hatása elraktározódik a sejtekben, amelyhez a későbbi sugárterhelések hozzáadódnak. Így érthető, hogy például a festékes anyajegyekben keletkező kóros elváltozások miért jelentkeznek oly gyakran évekkel az
intenzív sugárterhelést követően. Feltételezések szerint 18 éves életkor előtt a legkárosabb a sugárhatás, arról nem beszélve, hogy a túlzott napfényterheléstől az egész szervezet öregedési folyamata felgyorsulhat. Ha tehát óvni szeretnénk bőrünket, legjobb fokozatosan hozzászoktatni a napsütéshez, és jó tudni: árnyékban is le lehet barnulni, a vízzel ugyanakkor vigyázni kell! Utóbbi igen rosszul szűri az ibolyántúli sugarakat, így UV-sugárzás szempontjából a hűsítő habok nem jelentenek védelmet. Sőt!
A nyári nap azonban nemcsak kellemetlenségeket okozhat: a bőrt nem cserzi tovább a téli hónapok hideg időjárása, végre elég fényhez és levegőhöz jut, s a napsugaraknak hála, még egyes bőrbetegségek is tünetmentessé válnak. Borvédelem és táplálkozás A krémeken, pakolásokon, külsőleg használt ápolószerekenkívül körültekintő táplálkozással, gondosan összeállított, változatos étrenddel is sokat tehetünk bőrünk egészségének megóvásáért. A fehérjék megfelelő menynyiségű bevitele táplálja a bőrt, a rostok fogyasztása a bélrendszer tisztításával járul hozzá szépségéhez, a gyümölcsök, zöldségek pedig elősegítik a bőr regenerálódását és tisztulását, fiatalon és rugalmasan tartják azt.
Borregeneráló vitaminkoktél
Mivel a C-vitamin és béta-karotin feszesíti a bort, ezért legalább napi egy pohárral igyon meg a következo italból, ha rendszeresen jár napozni, strandolni:
1 dl sárgarépalé, 2 dl frissen préselt narancslé, egy púpozott evokanál zabcsírapehely, 1 kávéskanál homoktövispüré, 2 kávéskanál citromlé és 1 kávéskanál lenmagolaj összeturmixolva, esetleg pár szem dió vagy mandula hozzáadásával.
TIPP
• Egyen meg naponta egy kis adag sárgarépa- salátát – a béta-karotin felszívódását elősegíti, ha olívaolajjal együtt fogyasztja.
• Ha bőre irritált, ne vigye túlzásba az erjesztett élelmiszerek (penésszel érlelt sajtok, füstölt áruk és kolbászfélék, halak és tenger gyümölcsei) fogyasztását! Magas hisztamintartalmuknak köszönhetően gyulladáskeltő hatásúak, így ronthatnak a leégett bőr állapotán.
Külsoleg ajánljuk
Az alábbi élelmiszerfélék bőrünk szempontjából megelőző jelleggel hatékonyan alkalmazhatók, ha pedig már megtörtént a baj, utólag is jó szolgálatot tehetnek.
Uborkapakolás: hatékony fényvédő szer, arcunkat érdemes bedörzsölni egy felvágott uborka levével.
Burgonyalé: hűsítően és nyugtatóan hat a nyers, felszeletelt burgonya leve almaecettel és íróval elkeverve. Pakolásként is ajánlott.
Citromlés ecsetelés: ha csak a bőr felszíne sült le, de még nem hólyagosodott fel,
érdemes citromlét használni, amely egyszerre hűsít és gyógyít.
Aloé: az Aloe vera gél, illetve spray nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem hámregeneráló
is. Gyorsítja a sérült sejtek újraképződését, és enyhíti a fájdalmat.
Illóolajok: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatású a kék kamilla,
a cickafark, a geránium, a levendula, a muskotályos zsálya, a narancsvirág, a pálmarózsa,
a szantálfa és a teafaolaj. Ezeket tehetjük langyos fürdőbe, vagy pár cseppet
a testápolóhoz is hozzákeverhetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése