2010. augusztus 17., kedd

Az vagy, amit megeszel!


Míg a gsztrozófiaelmélet és gyakorlat határán táncolva keresi a válaszokat a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, a választás szabadsága a miénk. Hogy a hazai vagy a világkonyha lesz-e személyes favoritunk, sok-sok kísérletezés eredményeként derülhet csak ki, de egyet sose feledjünk, bármerre járunk is: enni csak minőségi ételeket érdemes!

Nem kérdés, az étkezés ma már sokkal többet jelent puszta evésnél, ám ennek megfelelően ezt a testünket, lelkünket gyönyörködtető élvezetet sokféle szempont befolyásolja. Fontos, hogy értelmezni tudjuk az élelmiszercímkén lévő tápértéktáblázatot, hogy megismerjük a tápanyagok egészségre gyakorolt hatását, s hogy biztonsággal kiigazodjunk a sokféle, gyakran egymásnak ellentmondó információk között. Vegyük figyelembe a hiteles megbízható szakemberek véleményét, vásárlás közben pedig gondolkodjunk, és döntsünk okosan! és igyekezünk mindvégig szem előtt tartani a jó étel ismérveit: kiváló minőségű alapanyagból készül, élvezettel fogyasztható, csillapítja éhségünket, miközben elvarázsolja érzékeinket, tehát szemet, nyelvet, orrot gyönyörködtető, színében, ízében zamatában, készítési módjában változatos.

Történelmi és nemzeti gyökerek
Mikor a étkezés körülményeiről ejtünk szót, érdemes elmerülnünk picit a táplálkozás történelmi gyökereiben, az évezredek alatti változás folyamatában. Gyűjtögető, vadászó őseinknél a gyakori éhezés és a jóllakottság ritka érzése válogatták egymást, amíg a mezőgazdaság későbbi kialakulása viszonylagos biztonságot nem adott az embernek. Majd létrejöttek a máig jól megkülönböztető étkezési kultúrák. Emlékezzünk csak a híres ókori és középkori társadalmak közül Spárta egyszerű, puritán étkezéseire, a dőzsölésbe torkolló római lakomákra vagy a humanisták asztalaira, ahol a konyha és pince örömei mellett a művészeteket is nagyra értékelték, így számos gasztronómiai témájú könyvet, verset, éneket hagytak az utókorra. A jelenben pedig törekedjünk arra, hogy minél több nemzet konyhájának fogásaiba belekóstolhassunk.

A hazaié az elsőbbség!
Ám legyünk bármennyire is nyitottak a világ nemzeteinek gasztronómiája iránt, ne feledjük a tudományos tényt: szervezetünk legjobban a hazai zöldség- és gyümölcsféléket ismeri, ezek alkotóelemeit sokkal könnyebben tudja lebontani és hasznosítani. A tájjellegű, bizonyos vidékekhez köthető ételelkészítési módok az ott élők szervezete számára összeférhetőbbek, könnyebbek. És nem utolsó sorban a hazai népi konyha étkei gyakran rejtenek olyan bölcs kombinációkat vegytéseket amelyek által azok igen jól emészthetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése